Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A feltételezettnél kockázatosabb az otthonszülés

A Hollandiában népszerű otthonszülés sokkal kockázatosabb, mint azt eddig feltételezték: a csak szülész segítségével világra jött csecsemők halandósága jóval magasabb, mint az orvosi felügyelet mellett született gyermekeké.

Holland kutatók csaknem negyvenezer kórházi és otthoni szülést követtek figyelemmel és eredményeiket a British Medical Journal című szaklapban tették közzé. A kutatásból az derül ki, hogy azoknak a nőknek, akik otthon kezdik meg a szülést, de komplikáció miatt kórházba kényszerülnek, négyszer nagyobb az esélyük arra, hogy csecsemőjük meghal, mint azoknak, akik eleve kórházban szülnek orvosi felügyelettel. Az első gyermeküket otthon szülő holland anyák fele végül különböző okokból kórházban köt ki.

Az eredményeket a honlapján ismertető holland napilap, az NRC Handelblad szerint a következtetés sokkoló hatású, hiszen Hollandiában igen népszerű az otthonszülés, és ez az első alkalom, hogy egy nagyszabású tanulmány az otthonszülés nagy kockázatára derít fényt.

A kutatás szerint azoknak a nőknek, akik – akár otthon, akár kórházban – szülésznő mellett szülnek, két és félszer nagyobb esélyük van arra, hogy csecsemőjük meghal, mint akik nőgyógyász felügyeletével szülnek. Az eredmény azért is érdekes, mert éppen azok a nők, akik nőgyógyász jelenlétében szülnek, komplikációval járó terhességük miatt választják a kórházat, és körükben lehetne nagyobb százalékban számítani a csecsemő elhalálozására – amire tehát a kutatás rácáfol.

A kórházban orvos mellett szülő anyák nagyobb figyelmet kapnak. A komplikáció nélkül otthon szülő nők viszont, akik mégis kórházba kényszerülnek, egyáltalán nem vagy későn kerülnek a „kockáztatott” kategóriába. „Az ő esetükben a kórházak visszafogottabban döntenek beavatkozás mellett” – magyarázza a kutatás vezetője, Anneke Kwee, az Utrechti Egyetemi Orvosi Központ nőgyógyásza.

A kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a szülésznővel kórházban szülők biztonságosabb helyzetben lennének, mint az otthon szülők, vagyis a kutatók szerint maga a szülésznői ellátás az, ami különbözik az orvosi ellátástól. „Nem arról van szó, hogy otthon hiba történik, de maga az ellátási lánc vezet késedelemhez” – mondja Kwee.

A kutatók mindezek alapján a szülészeti rendszer alapos felülvizsgálatát javasolják.

Az európai országok közül Hollandia azok egyike, ahol a legmagasabb a csecsemőhalandóság. Egy tavalyi vizsgálat még arra a következtetésre jutott, hogy a negatív eredménynek nincs köze az otthonszüléshez.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/otthonszules-szuleszno-hollandia