Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A brokkoli túlfőzve is véd a ráktól

A legújabb kutatások szerint a brokkoli fogyasztása abban az esetben is csökkenti a béldaganatok kialakulásának esélyeit, ha a zöldséget túlfőztük.

Régóta ismert tény, hogy a brokkoli segít a daganatos betegségek megelőzésében, de a tudósok eddig úgy gondolták, hogy a túlzott főzés hatására elveszhetnek a zöldség értékes hatóanyagai. A legújabb kutatások szerint azonban a brokkoli heti háromszori fogyasztása még abban az esetben is csökkenti a daganatos betegségek kockázatát, ha a zöldségeket túlfőzzük.

„A szervezet még ilyen formában is képes kivonni a brokkoliból a szulforafánt, ezt az erősen rákellenes anyagot – nyilatkozta Elizabeth Jeffery professzor (Illinois Egyetem), a kutatás vezetője. Szervezetünk az emésztőrendszerben található mikrobák segítségével jut hozzá a brokkoliban található hatóanyagokhoz, és ha képesek lennénk növelni a baktériumok hatékonyságát, akkor a brokkoli daganatellenes hatása is nagyobb lehetne.”

A kutatás részletes leírása a Food and Function című szaklapban olvasható.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/brokkoli-rak