Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Gyakoribb az öngyilkosság a hiperaktív kamaszoknál

Azok a gyerekek, akiket korai életkorban diagnosztizálnak figyelemhiányos hiperaktivitásos zavarral (ADHD), tizenévesen nagyobb kockázattal lehetnek depressziósak vagy követhetnek el öngyilkosságot – közölték amerikai kutatók.

A Chicagói Egyetem és a Pittsburghi Egyetem kutatói 123 olyan gyereket követtek nyomon 18-20 éves korukig, akiknél négy és hat éves kor között figyelemhiányos hiperaktív zavart diagnosztizáltak. Az összehasonlításhoz 119, ilyen diagnózissal nem rendelkező, hasonló korú és hasonló életkörülmények közt élő gyereket választottak ki.

A 4 és 6 éves koruk között ADHD-val diagnosztizált gyerekek 18 százalékát találták kamaszkorukban depressziósnak, ami mintegy tízszerese az ebben az életkorban szokásos aránynak. A vizsgálatban résztvevő gyerekek öt százalékának volt már öngyilkossági kísérlete, ez pedig kétszerese az adott életkorhoz tartozó átlagnak – derült ki az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban megjelent tanulmányból.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/adhd-ongyilkossag-depresszio