Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem elég a fittség, fogyni is kell!

A túlsúlyosak esetében a magas vérnyomás csökkentéséhez nem elég a fittség, fogyni is kell – állapította meg egy amerikai tanulmány.

Egy dallasi klinikán az elmúlt húsz évben összegyűlt, harmincötezer páciensre vonatkozó adatokat elemeztek a Texasi Egyetem munkatársai. Susan Lakoski kardiológus és kollégái – nem meglepő módon – azt találták, hogy a túlsúlyos vagy elhízott embereknek nagyobb eséllyel volt magasabb a szisztolés vérnyomásuk (a vérnyomást jellemző értékpár első száma).

A főként fehér férfiakra vonatkozó adatok a vérnyomásra, a testtömegre, a magasságra és az állóképességre vonatkoztak. Kiderült, hogy az utóbbit jelző érték – például a futószalagon legyalogolt idő hossza – kisebb hatással volt a vérnyomásra, mint a testtömegindex (BMI) értéke. Az edzettségi állapotnak csak a normál testtömegű emberek esetében mutatkozott előnye a vérnyomás szempontjából.

Lakoski szerint a többlet testsúly hátrányai nagyobbak lehetnek, mint az esetlegesen nagyobb állóképesség előnye, ez magyarázhatja, hogy a vérnyomásértéket nem látszott javítani a fittség – olvasható az American Heart Journal című szakfolyóiratban.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/vernyomas-fittseg-fogyas