Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hasznos a csokoládé, de nem mindenkinek

A kis mértékben fogyasztott csokoládé csökkentheti a koleszterinszintet, azonban a pozitív hatás sajnos nem mindenkinél érvényesül – állapították meg kutatók nyolc korábbi tanulmány adatainak összegzésekor.

A kakaó és a csokoládé koleszterinszintre gyakorolt hatásairól szóló kutatásokat a Pekingi Orvostudományi Egyetemen Dr. Rutai Hui és kollégái végezték el. A vizsgálatok alapján a kakaó fogyasztása valóban csökkentheti az alacsony sűrűségű vérzsír, a „rossz” koleszterinnek is nevezett LDL-koleszterin szintjét.

A koleszterincsökkentő hatás azonban csak azoknál jelentkezik, akik kis mértékben fogyasztják a népszerű ínyencséget, azaz az elfogyasztott mennyiség 260 mg-nál kevesebb polifenolt (a gyümölcsökben, zöldségekben, csokoládéban lévő antioxidáns összetevő) tartalmaz.

Az is kiderült, hogy az egészséges ember nem igazán profitál a csokoládé koleszterincsökkentő hatásából, ellentétben a szív-érrendszeri betegségek szempontjából már eleve veszélyeztetett csoportokkal, például a cukorbetegekkel.

Dr. Hui szerint a további kutatásoknak most a csokoládé hosszú távú hatásanak vizsgálatára kell összpontosítaniuk.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/csokolade-koleszterin