Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Droghoz hasonlóan működik a koffein

  Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Más függőségekhez hasonlóan a koffein esetében is kialakulhat a hozzászokás, ami miatt a rendszeres kávéfogyasztókat a reggeli kávé nem feldobja, csupán éberségüket normál szintre hozza – derítették ki brit kutatók.



A Bristoli Egyetem kutatói szerint bár a rendszeres fogyasztók éberebbnek érzik magukat a szokásos reggeli tea, kávé vagy más koffeines italuk után, a bizonyítékok arra utalnak, hogy ezt inkább az akut koffeinelvonási tünetekből eredő fáradság pillanatnyi oldódása okozza.

Peter Rogers pszichológus és munkatársai 379 felnőttet vontak be kísérletükbe. A csoport fele egyáltalán nem fogyasztott koffeines italt vagy csak keveset, a többiek viszont közepes vagy nagyon nagy mértékben koffeinfüggők voltak. Mindannyiukat arra kérték, hogy 16 órán át ne vegyenek magukhoz koffeint, azután koffeintablettát, illetve placebót adtak nekik.

A résztvevők osztályozták nyugtalansági, éberségi szintjüket és fejfájásukat. A placebo bevétele után a közepesen és nagyon koffeinfüggők csökkenő éberségről és növekvő fejfájásról adtak számot, míg a koffeint kapott függők egyik tünetre sem panaszkodtak.

------------------------------------------------------HIRDETÉS-------------------------------------------

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék:

38 800 Ft HELYETT 15 990 Ft!

Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetünk benne. Füst- és szagmentes!

Megnézem a légkeveréses halogén főzőkészüléket >> [1]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A mérések ugyanakkor azt mutatták, hogy a függők koffeinbevétel utáni éberségi szintje nem volt magasabb, mint a placebót kapott nem koffeinfüggőké. Ebből következtettek a kutatók arra, hogy a koffein csupán „normális” szintre doppingolja fel a függőket.

A Neuropsychopharmancology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői arra is kitértek, hogy a szorongásra genetikailag fogékonyabb emberek hajlanak rá, hogy kicsit több kávét fogyasszanak, mint a nem szorongók. Rogers szerint ez arra utalhat, hogy a nyugtalanság szintjének enyhe emelkedése „része lehet a koffein okozta kellemes zsongásnak”.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/koffein-fuggok