Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Síkosítóval veszélyesebb az anális szex

Furcsa összefüggésre hívja fel a figyelmet két tanulmány is: a védekezés nélküli anális érintkezés alatt megnőhet a nemi betegségek, köztük a HIV-fertőzés átadásának veszélye, ha síkosítót használnak. Az összefüggés nőknél és férfiaknál egyaránt fennáll.

Az anális szex nem csak a homoszexuális férfiak körében dívik: becslések szerint világszerte a szexuálisan aktív nők 5-10%-a vesz részt anális aktusban. Ugyan a nemi betegségek átadásának veszélye ilyenkor is fennáll, és ezt óvszerrel hatásosan ki lehetne védeni, a legtöbben mégsem élnek ezzel a lehetőséggel.

Azok a férfiak és nők, akik gyakran használnak síkosítót, anális közösüléskor befogadóként háromszor nagyobb eséllyel kapnak el valamilyen formában szexuális úton terjedő betegséget – állapította meg egy közel kilencszáz amerikai bevonásával készült tanulmány. Az összefüggés akkor is megállta a helyét, amikor figyelembe vették a résztvevők nemét, előző havi HIV-státuszukat, az óvszerhasználatot és a szexuális partnerek számát.

A kutatásban részt vevők többsége (76%) vizes alapú síkosítót használt, 28% szilikon-, 17% olajbázisút, 6% pedig érzéstelenítőt tartalmazó terméket alkalmazott. A kutatók nem vizsgálták, hogy a használt síkosító típusa milyen összefüggésben áll a fertőzésveszéllyel, de feltételezik, hogy a végbél nyálkahártyáját jobban irritáló termékek növelhetik a nemi betegségek iránti fogékonyságot.

Egy másik tanulmányban öt olyan síkosítót vizsgáltak laboratóriumban, amelyek felmérések szerint a legnépszerűbbek anális közösüléskor. A Charlene Dezzutti, a Pittsburgh-i Egyetem kutatójának vezetésével zajló vizsgálatból kiderült, hogy több termék nagy mennyiségben tartalmazott oldott sókat és cukrokat, ami károsította a megvizsgált végbélsejteket és -szöveteket. Néhány síkosító a végbélszövetek epitéliumának (hámrétegének) lehámlásához vezetett.

A kutatók tovább vizsgálnák a síkosítóknak a nemi betegségek, így a HIV-vírus átadásában játszott szerepét.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/analis-szex-sikosito