Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hallásukkal fizetnek a merevedésért

A merevedési zavarok kezelésére szolgáló potencianövelő gyógyszerek használata hosszú távon hallásvesztést okozhatnak – állítja egy tanulmány.

2007-ben az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatala (FDA) arra kötelezte a gyártókat, hogy helyezzenek el jól látható figyelmeztetéseket a foszfordiészteráz-5 inhibitorok közé tartozó potencianövelő gyógyszerek dobozán a halláskárosodás kockázatairól, miután abban az évben az azokat szedők közül többen is hirtelen hallásvesztésről számoltak be.

„Az eredmények alapján úgy tűnik, jogos volt ez az intézkedés” – mondta el Gerald McGwin epidemiológus professzor, a tanulmány szerzője egy sajtóközleményben. A kutató és munkatársai vizsgálatukban 40 év feletti férfiak 2003 és 2006 között gyűjtött adatait elemezték, és azt találták, hogy a PDE-5i csoportba tartozó gyógyszereket szedőknél kétszeresére nőtt a halláskárosodás kockázata a potencianövelőt nem használókhoz képest.

A kutatók szerint a halláskárosodás lehetséges magyarázata a szóban forgó gyógyszercsoport eredeti felhasználási területe lehet, ezeket a szereket ma zömében a merevedési zavarok kezelésében alkalmazzák, azonban eredetileg a tüdőartéria magas vérnyomása ellen fejlesztették ki őket.

„A PDE-5i csoportba tartozó szerek azért hatásosak merevedési zavarok esetén, mert megnövelik egyes szövetek véráramlását – magyarázta McGwin. A feltételezések szerint ez a fül egyes szöveteiben is így van, ahol azonban a keringés fokozódása hallásvesztéshez vezethet.”

A kutatók hangsúlyozták, hogy a téma további kutatásokat igényel.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/potencianovelo-hallasvesztes