Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Autóvezetők bőrrák-veszélyben

Az autóval való közlekedés különös veszélyére hívják fel a figyelmet amerikai bőrgyógyászok: a sofőrök karjának és arcának bal oldalán kiinduló bőrrákra, ami annak köszönhető, hogy vezetés közben ezt az oldalukat éri több napfény.

Scott Fosko és munkatársai bőrgyógyászati klinikájuk kórlapjaiból ezernél is több bőrrákesetet gyűjtöttek össze. Kiderült, hogy férfiak és nők arcán, karján egyaránt leggyakrabban a bal oldalon kezdődött a rosszindulatú folyamat.

A legfélelmetesebb rosszindulatú betegség, a gyakran halálos melanoma 74 százalékban a bal testfélen jelent meg és csak 26 százalékban volt jobboldalt.

A bőrrák az esetek 82 százalékában a napsütötte bőrfelületen keletkezett: a fejen, arcon, nyaktájon. Ez különösen a férfiakra volt igaz, a nők esetében az oldalkülönbség nem volt annyira kifejezett. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a férfiak gyakrabban vezetnek autót.

A vizsgálatot végző bőrgyógyászok hangsúlyozzák, hogy az autóban sokat ülők igyekezzenek arcukat, karjukat megfelelően fedni – ruhával és fényvédővel –, mert a bőrrák veszélye lényegesen nagyobb, mint azt korábban hitték.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/borrak-soforok