Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Több fiatal nő hal meg infarktusban, mint férfi

A nők szíve ugyanolyan mértékben veszélyeztetett koszorúér-betegség szempontjából, mint a férfiaké, és a kóros folyamat esetükben is jórészt ugyanúgy megelőzhető lenne – hangzott el a most befejeződött a Magyar Kardiológusok Társaságának idei kongresszusán.

Elterjedt közhit, hogy az infarktus, a hirtelen szívhalál a férfiak fenyegető betegsége, mert a nőket a változó kor megjelenéséig védik a hormonok. A statisztikai adatok viszont egyértelműen bizonyítják, hogy minden második nő és férfi egyaránt szív- és érbetegség következtében fejezi be az életét.

A kongresszus zárónapján ezért vitatták meg a női szív védelmének kérdéseit, amely még az orvosok körében sem eléggé ismert téma. Ennek részben az is oka, hogy a nők szívbetegségére utaló panaszok jelentősen különböznek a férfiakétól.

Mióta a szívroham ellátása speciális őrzőszobákban, különböző beavatkozások útján történik, világossá vált, hogy az infarktus miatt kórházba kerülő nők hatékony kezelése később kezdődik és nem is olyan széleskörű, mint a hasonló súlyosságú férfibetegeké.

A szívrohamot gyakran másképp érzik és élik meg a nők, mint a férfiak. Másképp is adják elő panaszaikat, ezért nem ritkán az orvosok sem tartják az elmondott kellemetlenséget szívbetegségből eredőnek. Ugyanakkor a szombati kerekasztal-konferencián az is elhangzott, hogy infarktus esetén a fiatal nők gyakrabban halnak meg ennek következtében, mint a férfiak.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/nok-sziv-szivroham