Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Teniszkönyökre is hatásos lehet a Botox

Az arc ráncainak eltüntetésében használatos botulinum toxin, azaz a Botox segíthet a teniszkönyök – állítják kutatók, akik arra is figyelmeztetnek, hogy a szert nagyon óvatosan szabad csak használni és mellékhatásokkal is számolni kell.

A teniszkönyök a felkar fájdalmával és gyulladásával jár, és azokat érinti, akik sokat mozgatják csuklójukat vagy alkarjukat, például a teniszezés során. Az iráni Teheráni Egyetem Khomeini Imám Kórházközpont kutatói 48 olyan teniszkönyökkel küszködő emberen próbálta ki a Botoxot, akiknél a korábbi kezelések hatástalanok maradtak.

A kutatók a páciensek alkarjának hossza alapján egyénre szabták az injekciók helyét, mivel ha többször adnak egy adott helyre Botox-injekciót, bénulás következhet be – magyarázta Dr. S.M. Javad Mortazavi vezető kutató a Canadian Medical Association Journal folyóiratban megjelent tanulmányban.

A kezelés csökkentette a fájdalmat, azonban az izomerő mértéke is csökkent. A szerzők azt is kiemelték, hogy a kezelés azok esetében nem jön szóba, akiknek teljesen ki kell nyújtaniuk ujjaikat, ahhoz pedig további vizsgálatokra van szükség, hogy meghatározzák, a fájdalomcsökkentő hatás négy hónap elteltével is érvényesül-e.

A cikkhez írt szerkesztőségi kommentárban Dr. Rachelle Buchbinder, az ausztráliai Monash Egyetem kutatója megjegyezte, hogy a teniszkönyök mozgáskorlátozottságot okozhat és emiatt a pácienseknek gyakran betegszabadságra kell menniük. „Még sok mindent nem tudunk a botulinum toxinról, mint lehetséges kezelési módról, azonban a betegek valószínűleg rosszul tűrnék, ha mellékhatásként középső- és gyűrűsujjuk mozgása károsodna” – tette hozzá Buchbinder.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/teniszkonyok-botox