Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Rontja a lombikprogram sikerességét a légszennyezés

A légszennyezést okozó anyagok magasabb szintje, különösen a nitrogén-dioxidé egy vizsgálat szerint jelentősen ronthatja a lombikbébiprogramban (in vitro fertilizáció, IVF) résztvevő nőknél a sikeres terhesség valószínűségét.

„A légszennyezést már számos korábbi tanulmány összefüggésbe hozta a halálozással, a szívbetegségekkel és más krónikus állapotokkal, továbbá szoros kapcsolatot mutattak ki a gyulladással és a vérrögképződéssel is – összegzi Dr. Duanping Liao, a Penn State Egyetem Orvosi Karának járványtan professzora. Ezek a tényezők a termékenységet is befolyásolhatják.”

Liao munkatársaival több mint hétezer, első lombikprogramján résztvevő nő sorsát követte nyomon 2000 és 2007 között az Egyesült Államok keleti partvidékén.

A fosszilis tüzelőanyagok és a dízelolaj égése során nitrogén-dioxid és szálló por termelődik. A romló levegőminőség IVF-re gyakorolt hatása függ a szennyező anyagoktól, azonban a kutatás szerint a nitrogén-dioxid és a szálló por következetesen csökkentette a sikeres terhességek számát.

Ezzel szemben az ózonszint emelkedése megnövelte a siker arányát, aminek magyarázata valószínűleg az, hogy ekkor a nitrogén-dioxid szintje csökken.

A kutatók jelenleg tovább vizsgálják a légszennyezés emberi szaporodásra gyakorolt hatását.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/lombikprogram-legszennyezes