Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Kimutathatók az öngyilkos gondolatok az agyban

Az antidepresszáns gyógyszerek alkalmazásának egyik régóta felismert problémája, hogy a kezelés elején a depressziós betegek egy kis részénél hangulatromlás tapasztalható, öngyilkos gondolatokkal. Amerikai kutatók olyan vizsgálatot dolgoztak ki, amellyel felismerhető, mely betegek állapotában áll be javulás, vagy romlás.

Aimee Hunter és munkatársai korábban már rávilágítottak arra, hogy a depresszió kezelését szolgáló ún. szerotonin-visszavételt gátló szerek (SSRI) alkalmazása során a betegek 8-14%-ánál alakulnak ki ilyenfajta gondolatok. Azonban eddig meggyőző bizonyítékok nem álltak rendelkezésre arról, hogy valóban az antidepresszáns SSRI-e a bűnös.

A Los Angeles-i Egyetem kutatói ezúttal 72 depresszióban szenvedő beteget vizsgáltak, akik az SSRI kétféle típusát, vagy placebót kezdtek el szedni. Kkvantitatív elektroencefalográf (QEEG ) segítségével 48 órával az antidepresszáns kezelés megkezdését követően a kutatók a agy specifikus régióinak aktivitásváltozásait mutatták ki – ezek a területek köthetőek öngyilkossággal foglalkozó gondolatokhoz.

A depresszió standard mérési eszközének számító Hamilton Depressziós Skála szerint az egyik fajta gyógyszert szedők 13,5%-ának rosszabbodott az állapota; náluk a QEEG egyes kiugrások csökkenését mutatta ki, főként az agy középső, és jobboldali homloklebenyében – ezek a struktúrák határozzák meg az érzelmeket.

A placebót kapó betegek 22,9%-ánál alakultak ki öngyilkos gondolatok, de esetükben a QEEG nem mutatott ki ilyen specifikus eltérést, azaz az agyi eltérések magyarázhatók az antidepresszánsok hatásával.

Az eredmények alapján a jövőben rutinszerűen a klinikai gyakorlatban is rutinszerűvé válhat a depresszióval kezelt betegek esetében az öngyilkos gondolatok azonosítása.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/ongyilkos-gondolatok-antidepresszans