Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Súlyos fertőzéseket terjeszthet az akupunktúra

Az akupunktúra nem veszélytelen beavatkozás: a fertőtlenítetlen akupunktúrás tűkkel bakteriális fertőzéseket, hepatitisz B- és C-vírusokat, sőt esetleg HIV-fertőzést is átvihetnek a a kezelések során – figyelmeztetnek szakértők, akik szerint a probléma világszerte gyakori.

A British Medical Journal című orvosi szakfolyóirat szerkesztőségi cikkében a Hongkongi Egyetem mikrobiológusai arra hívják fel a figyelmet, hogy az akupunktúrás kezelések körülményeit világszerte szigorúbban kellene szabályozni. A szakemberek szerint az egyszer használatos akupunktúrás tűk és az alapos bőrfertőtlenítés alkalmazásának előírására lenne szükség.

A hongkongi kutatók szerint nem csak a több centiméterrel a bőr alá szúrt akupunktúrás tűk közvetíthetnek fertőzéseket, hanem a tűszúrás helyén a bőrrel érintkező fertőzött vatta vagy törölköző is. Az összefoglaló néven akupunktúrás mikobakteriózisnak nevezett fertőzések tályogot, fekélyt is okozhatnak.

Eddig ötven ilyen esetet írtak le a szakirodalmoban, és a fertőzött páciensek 5-10 százalékánál alakultak ki súlyos szövődmények. Öt esetben az is bebizonyosodott, hogy szennyezett akupunktúrás tű miatt fertőződött meg valaki hepatitisz B-vírussal.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/akupunktura-fertozes