Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Két gyereket vállalni a legegészségesebb

Gyermeket vállalni jót tesz az egészségnek: egy kutatás szerint apának és anyának lenni számtalan betegség kockázatát csökkenti a ráktól a szívbetegségeken át az alkoholizmusig. A pozitív hatás azonban leginkább csak két gyermek esetén érvényesül.

Brit és norvég kutatók másfél millió norvég egészségügyi adatait elemezték. Mint kiderült, a szülők egészségére nézve a legoptimálisabb az, ha két gyermekük van.

A nagyobb családot vállaló szülőknek több betegség esetén volt emelkedett a halálozás rizikója, feltehetően azért, mert ők nehezebben birkóznak meg a sok gyerekkel járó stresszel – írja a brit Telegraph.

A gyermeket egyáltalán nem, vagy csak egyet vállaló felnőtteknél szinte minden, a vizsgálat során figyelembe vett betegséget tekintve magasabb volt a halálozás esélye. A kutatók szerint talán azért, mert ők kevésbé figyeltek az egészségükre. Esetükben különösen nagy volt az alkoholizmus veszélye. A nőknél főként a balesetek és a szív-érrendszeri betegségek, a férfiaknál pedig a tüdő- és légúti betegségek esélye volt magasabb.

A méhnyakrák rizikója kimagaslóan nagy volt a négygyermekes nőknél, azonban a több gyermek úgy tűnt, védő hatással bír a mellrák esetében.

Emily Grundy, a London School of Hygiene and Tropical Medicine munkatársa szerint a négy vagy több gyermek vállalása a nagyobb stressz és a rosszabb szocio-ökonómiai helyzet miatt járhat káros egészségügyi következményekkel.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyermekvallalas-egeszseg