Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A férfiak tovább maradnak szexuálisan aktívak

A férfiak kétszer akkora valószínűséggel élnek aktívabb nemi életet a kor előrehaladtával, mint a nők, de bármilyen legyen is a szex, a jó egészségi állapot meghatározó a szexuális közérzet szempontjából az idősebb korosztályban – derült ki egy tanulmányból.

A tanulmány, amely az amerikai lakosságon végzett két vizsgálaton alapul, azt mutatja, hogy az idő múlásával növekvő különbség egyértelműen a 75-85 év közöttieknél a legnagyobb. Ebben a korosztályban tíz férfiból csaknem minden negyedik állította magáról, hogy szexuálisan aktív, ezzel szemben tíz nőből kevesebb mint kettő vallotta ugyanezt (17 százalék).

A nemek közötti különbségek ugyanakkor csökkentek azoknál a válaszadóknál, akiknek volt házastársuk vagy intim partnerük – idézte a tanulmányt a British Medical Journal (BMJ) című orvosi szaklap.

Az egyik vizsgálatot 1995-1996-ban, mintegy 3000 fős reprezentatív mintán végezték el 25-74 éves válaszadók körében. A másik vizsgálat során 2005-2006-ban ugyanennyi, 57-85 év közötti embert faggattak. A válaszadók túlnyomó többsége (95, illetve 97,8 százaléka) heteroszexuálisnak mondta magát.

Ötvenöt évesen a férfiak várható „nemi élettartama” még mintegy 15 év, a nők viszont csak 10 és fél évre számíthatnak. A 75-85 évesek között a férfiak 41,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy érdekli a szex, míg a nőknél ez az arány mindössze 11,4 százaléka volt. Ebben a korosztályban azok közül, akik azt állították, hogy nemi életet élnek, a férfiak 70,8 százaléka ítélte a szexet kielégítőnek, míg a nők között alig több mint minden második (50,9 százalék).

A vizsgálat megerősítette, hogy az eltérések részben a családi állapottal magyarázhatóak. A férfiak csaknem háromnegyedének volt társa minden korosztályban, a nőknél ez az arány azonban a 75 éves vagy még idősebb nők között csak 8,5 százalék.

Az egészségesek gyakorlatilag kétszer annyira érdeklődnek a szex iránt, mint azok, akiknek megrendült az egészségük. Jóllehet a férfiak szexuálisan aktív várható élettartama hosszabb, gyenge egészségi állapotuk miatt több szexuálisan aktív évet veszítenek – állítja a tanulmány.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szexualis-aktivitas