Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Speciális akupunktúra depressziós kismamáknak

A terhesség alatti depressziós tüneteket az akupunktúra kifejezetten depresszióra kifejlesztett változata csökkentheti – állapították meg a Stanford Egyetem kutatói, akik vizsgálatukhoz külön akupunktúrás protokollt terveztek.

Egyes adatok szerint az állapotos nők közel 20 százaléka szenved depressziótól. Az állandó lehangoltság, reménytelenség-érzés, szorongás és az anyaságtól való félelem általában 2 hétnél hosszabb ideig tart. Sok leendő édesanya ódzkodik a gyógyszerszedéstől, ilyenkor lehetőség van pszichoterápiára.

Rachel Manber, a Stanford Egyetem professzora és munkacsoportja 150, major depresszióval diagnosztizált, 12-30. hét közötti terhes nőt vizsgált 8 héten át. 52 nő esetében depresszió-specifikus akupunktúrát, 49 páciensnél hagyományos akupunktúrát alkalmaztak, a harmadik csoport pedig masszázsban részesült.

Eredményeik szerint a speciális akupunktúra alkalmazásakor mintegy 50 százalékos tünetcsökkenés volt észlelhető, és a módszer 20%-kal volt hatékonyabb a hagyományos akupunktúránál, illetve a masszázsnál.

„Az általunk fejlesztett protokoll hatásos, ám ez nem jelenti, hogy az akupunktúra önmagában elégséges kezelés a terhességi depresszió során” – nyilatkozta dr. Laskin az Obstetrics and Gynecology c. folyóiratban . A lényeg, hogy páciens és orvos közösen döntsenek az egyénre szabott kezelésről.

Dr. Shari Lusskin, a New York Egyetem pszichiátria professzora is pozitívan nyilatkozott eddigi tapasztalataikról: „Nagyszerű, hogy az alternatív orvoslás egyre inkább kezd a hagyományos medicina részévé válni, vizsgálatainkat azonban szükséges nagyobb esetszám mellett is megismételni, hogy biztosak lehessünk eredményeinkben. Természetesen az akupunktúra nem helyettesítheti a hagyományos terápiát.”

 A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg-depresszio-akupunktura