Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Két kis vágással végeztek tüdőátültetést

A tüdőátültetésekhez a legtöbb esetben nagy vágással teljesen megnyitják a mellkast. Ehhez képest hatalmas előrelépés, hogy német orvosok minimálisan invazív eljárással, mindössze két kisebb vágást ejtve végeztek tüdőátültetést.

A münsteri Egyetemi Klinika szakemberei az úgynevezett kulcslyuksebészeti módszert alkalmazva hajtották végre a beavatkozást, amelyet eddig rendszerint epehólyag- és vakbélműtéteknél, illetve a szíven végrehajtott kisebb operációknál alkalmaztak.

A minimális beavatkozással végzett műtétet egy ötvenéves férfin végezték, a beteg tüdőfibrózisban szenvedett, betegségén csak transzplantációval lehetett segíteni. „A páciensek minden lélegzetvételkor hörögnek, a fogmosáshoz is alig van levegőjük” – írta le a betegséget Karsten Wiebe, a műtétet végző mellkassebész.

Az átültetéshez a mell alatt két, egyenként tíz centis vágást ejtettek, amelyen keresztül behelyezték a donorszervet. „A tüdőlebenyek egy kézben is elférnek, ha légmentesek és összeesettek” – részletezte a beültetést a specialista.

„Az eljárás rendkívül kíméletes a beteg számára, számunkra viszont bonyolult. Az orvosoknak kisebb a rálátásuk a műtét során” – magyarázta Wiebe, megjegyezve, hogy a felépülés sokkal gyorsabb és kevesebb a szövődmény.

A münsteri páciens egy nála nagyobb termetű elhunyttól kapott szervet, így a tüdőt a műtét előtt némileg le kellett kicsinyíteni. A beteg hét héttel a beavatkozás után csütörtökön Dél-Németországban kezdte meg a rehabilitációt.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/tudoatultetes-kulcslyuksebeszet