Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Mennyire biztonságos a vízben szülés?

Gisele Bündchen, az ismert szupermodell nemrég azzal adott hírt magáról, hogy kisfiát szokatlan módon hozta világra: otthonukban, a kádban ülve. A vízben szülés egyre népszerűbb, de vajon jót tesz-e az anyának és a babának?

A vízben szülés során az anyák a vajúdás időszakát meleg vízben ülve töltik, és az újszülött is a vízbe érkezik. Az eljárásról úgy tartják, kevesebb fájdalommal jár és a szülés élménye kellemesebb, kevésbé feszült lehet így. Erre utal az a néhány tanulmány is, amelyek úgy találták, a vízben szülő anyák kevesebb fájdalomcsillapítót igényelnek, mint a hagyományos módon szülő társaik.

Az azonban nem tisztázott, hogy a születendő gyermek számára is jobb és biztonságosabb megoldás-e a szülés ilyen módja. Egy 2002-es tanulmány azt kifogásolta, hogy a magzatra kevésbé van tekintettel ez a módszer, ugyanis több eset is ismert, amikor a világra jött csecsemő vizet vagy ürüléket nyelt a víz alatti világrajövetel folyományaként.

A tanulmány kommentárjaiban több szakember úgy foglalt állást: jelenleg semmilyen bizonyíték nem támasztja alá, hogy a vízben szülés előnyös volna az újszülött számára, viszont számos bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy fulladás, a vér nátriumszintjének csökkenése következtében kialakuló hiponatrémiás görcs, fertőzés vagy tüdőgyulladás is létrejöhet ilyenkor.

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium hivatalos állásfoglalásában nem javasolja az otthoni kádban szülést a várandós anyáknak, mivel kórházban az újszülött biztonsága sokkal inkább szavatolt – és, ha más szempontból talán nem is tűnik az anyukák számára megfelelő környezetnek egy kórház, de ott legalább azonnal szakszerű ellátásban részesülhet ő és a magzat is, ha valamilyen komplikáció adódna a szülés előtt, alatt vagy azt követően.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/vizben-szules