Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Csuklóbetegséget okozhat a szex?

A karpális alagútszindróma, vagy más néven csuklóalagút-szindróma a kar fájdalmával járó eltérés, amelynek hátterében nem csak a gépelés vagy a nehéz gépek üzemeltetése állhat, hanem egy sokkal meglepőbb ok is.

Dr. John Zenian szerint tévedés, hogy a karpális alagútszindróma a túl sok billentyűzethasználattól, gépeléstől, a számítógépek mutatóeszközeinek görgetésétől és az ipari gépek hosszan tartó működtetésével járó rendellenes kéztartás miatt alakulna ki.

A szakember szerint az emberek egy jelentős részénél ez a rendellenesség nem az ilyen tevékenységek nyomán jön létre, hanem szexuális életüknek köszönhetik. Elmélete szerint a misszionárius póz például túl nagy terhelést jelent a csuklónak, így gyakran űzve éppenséggel miatta is kialakulhat a tünetegyüttes.

Ezt alátámaszthatja, hogy a karpális alagútszindróma éppen a potencianövelő készítmények elterjedése óta jelentkezik nagyobb számban az idősebbek között is.

A Medical Hypotheses szaklapban ismertetett elmélet szerzője szerint már csak azért is valószínű kiváltó ok a szexuális tevékenység, mert az elmúlt években emelkedő számban jelentkező alagútszindrómás tünetekre ez a hipotézis inkább ad megfelelő választ, mint az eddigi feltételezések, hiszen a szexet mindenki űzi, és aközben mindkét kezét is hasznélja, míg az eddig felelőssé tett készülékekről ez nem mondható el.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/karpalis-alagutszindroma-szex