Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Cukorbetegséget is okozhat a dohányzás

A dohányzás nem csak daganatos és szív- és érrendszeri betegségeket okozhat, hanem a cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Ráadásul nem csak az aktívan dohányzókat, hanem a cigarettafüst passzív belélegzőit is fenyegeti ez a veszély.

A dohányzás és a cukorbetegség összefüggéseire vonatkozó tudományos vizsgálatok összefoglalására vállalkozott Bernhard Ludvik, a bécsi általános kórház (AKH) diabetológusa, az Osztrák Cukorbetegek Szövetségének (ÖDG) volt elnöke.

A Physicians, Health Study keretében 21 ezer amerikai orvos megfigyelésével éveken át végzett vizsgálat arra az eredményre vezetett, hogy már napi 20 cigaretta elszívása is 60-70 százalékkal emeli a 2-es típusú cukorbetegség gyakoriságát.

Egy másik vizsgálat, amelyet csaknem 5000 fiatal (18 és 35 év közötti) felnőttel végeztek, azt mutatta ki, hogy aktív dohányzás esetén megduplázódott a cukorbetegség első lépcsőfokának tekintett glükózintolerancia gyakorisága.

Egy 2005-ben közzétett tudományos vizsgálat szerint a 12 és 19 év közötti fiataloknál a dohányzás kilencszeres kockázatot jelent a metabolikus szindróma kialakulása szempontjából. Ez a tünetcsoport magában rejti a 2-es típusú cukorbetegség veszélyét is.

Ha egy cukorbeteg tovább dohányzik, az katasztrofális következménnyel jár: a kockázat meghatványozódik. A cukorbetegek ritkán halnak meg magától a diabétesztől, a többség halálát szív- és érrendszeri betegségek okozzák, mert náluk az arteroszklerózis (az artériák falának megvastagodása) amúgy is gyorsabban megy végbe.

Tudományos vizsgálatok szerint a dohányzás a hasi zsírréteg gyarapodásán, valamint a testben keletkező stresszreakciók élénkítésén keresztül is hozzájárulhat ahhoz, hogy megnövekedjen a cukorbetegség kockázata. Ehhez jön még egy lappangó gyulladási reakció, amely alkalmasint a belélegzett finom porra vezethető vissza. Szakemberek kimutatták, hogy három cigaretta, amelyet egy üres garázsban égetnek el, rendkívüli módon megnöveli a finompor.szennyezést – annak az értéknek a tízszeresére, amelyet egy 30 percen át járó dízelmotor okoz.

Egy grazi diabetológus, Hermann Toplak szerint „az időskori cukorbetegség (a 2-es típusú diabétesz) fő kockázati tényezői a magas vérnyomás, a koleszterin és a dohányzás. Sajnos az osztrák éttermekben még mindig lehet füstölni. Ez egy szabadságjog.” A dohányzással kapcsolatos osztrák törvénykezés „nem érthető”.

A fentiek annak kapcsán hangzottak el az ÖDG bécsi sajtótájékoztatóján, hogy az osztrák kormány addig vár egy szigorúbb dohányzásellenes törvény bevezetésével, amíg újabb vizsgálati eredményeket nem kap annak alátámasztására. Ez a szövetség szerint „megengedhetetlen”, Ludvik pedig hanyagságnak tartja. Az ÖDG a jövőben határozottabban fel fog lépni azért, hogy a dohányzás témája minden olyan ellátási helyzetben előkerüljön, ahol cukorbetegségről van szó.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/dohanyzas-cukorbetegseg