Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nehéz kompenzálni a krónikus alváshiányt

A krónikus alváshiányt egy végigaludt éjszaka nem képes kompenzálni, így a kialvatlanság egyre halmozódik, és rontja az egyén teljesítményét – derítették ki amerikai kutatók.

A bostoni Brigham and Women's Hospital kutatói egészséges önkénteseket, öt férfit és négy nőt figyeltek meg 38 napon át a kórházban. A résztvevőket a vizsgálat során négyóránként tesztelték, hogy megfigyeljék, miként hat a koncentrálóképességükre,  ezáltal pedig a teljesítményükre az akut és a krónikus alváshiány különböző kombinációja.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy míg a legtöbb résztvevő bepótolta az akut alváshiányt tízórás egyhuzamban történő alvással, addig három nap sem elegendő, hogy kompenzálják a krónikus kialvatlanságot.

A kutatásokat irányító Daniel Cohen magyarázata szerint átlagosan napi nyolc óra alvás szükséges a szervezet regenerálódásához. Akut alváshiányról akkor beszélünk, ha az egyén 24 órán keresztül van ébren, krónikus kialvatlanságról pedig abban az esetben, amikor az érintett éjszakánként 4-7 órát alszik.

„A rendszeres kialvatlanság minden egyes ébren töltött órával gyorsítja a teljesítményromlás ütemét, különösen éjszaka” – ismertette az eredményeket Cohen. Mint rámutatott, az emberek sokszor nem is tudnak arról, hogy krónikus alváshiányban szenvednek, az „álomadósság” lassacskán, hetek alatt halmozódik fel.

„Úgy érezhetjük, hogy pótoltuk a kiesést, amikor másnap, egy hosszabb alvás után, látszólag frissen kelünk fel. Ám a krónikus kialvatlanságban szenvedőkre gyakrabban tör rá az álmosság, a dekoncentráltság, ami hibákhoz vagy akár balesetekhez is vezethet” – figyelmeztetett Cohen.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/kronikus-alvashiany