Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A nagy fenék egészséges!

A deréktájon felhalmozódó zsír kifejezetten káros az egészségre, ezzel szemben a csípőn és a fenéken lévő súlytöbblet még egészséges is lehet, brit szakemberek szerint ugyanis megvéd a szív- és metabolikus problémáktól.

A csípőtájéki zsír káros zsírsavakat nyel el, és olyan gyulladásgátló anyagokat tartalmaz, amelyek megállítják az artériák elzáródását. Ha a fenék környékén túl kevés zsír található, az komoly metabolikus problémákhoz vezethet, mint például a Cushing szindróma (a mellékvesekéreg fokozott hormontermelése) – magyarázzák a kutatók az elhízás problémáival foglalkozó International Journal of Obesity című szaklapban megjelent cikkükben.

”A csípő- és a fenéktáji zsír jó az egészségre, a derék körüli azonban rossz” – idézte a BBC hírszolgálata Konstantinos Manolopoulost, az Oxfordi Egyetem vezető kutatóját, aki hozzátette: ideális esetben a csípőtájéki több zsír jobb mindaddig, amíg a derék karcsú marad.

A csípő- és fenéktáji zsírt nehezebb elmozdítani, mint a derék körül felhalmozottat. A lassú zsírégetés azonban előnyösebb is, ugyanis ha a zsír gyorsan bomlik le, sok citokin keletkezik, gyulladást indítva el a szervezetben – hangsúlyozzák a szakemberek.

Ezek a citokinek fontos szerepet játszanak az érrendszeri betegségek, az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásában. A lassabban elégő csípőtájéki zsír viszont több adiponectin hormont termel, amely védi az artériákat, és elősegíti a jobb vércukorszintet és a zsírégetést.

A kutatók rámutatnak, hogy a jövőben az orvosok előírhatják azokat a módokat, amelyekkel a testzsírt „átrendezik a fenék felé”, hogy megvédjék a pácienst az érrendszeri és az olyan metabolikus betegségektől, mint a cukorbaj.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fenek-csipo-zsir