Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Télen is támad az allergia

A hidegebb időjárás némi enyhülést ad a penész-és pollenallergiásoknak. A tél azonban nem jelenti a taknyos orr, a viszkető szem és a fuldoklás végét az allergiások és asztmások számára.

Ha több időt töltünk a lakásban, problémánk adódhat a poratkákkal, az állatszőrrel, a cigarettafüsttel, a spray-kel és vegyszerekkel, melyek közül bármelyik kiválthat asztmás reakciókat. Még a közkedvelt karácsonyfa is melegágya lehet a penészgomba spóráinak, ami allergiás rohamhoz vezethet – mondta Dr. David J. Resnick, a New York-i Presbiteránus Morgan Stanley Gyermekkórház allergia-immunológia osztályának vezetője.

"A penész bárhol megterem, csak egy kevés nedvesség és oxigén kell hozzá” – mondta Resnick. A szakember és Dr. Stefan Worgal, a Komansky Gyermekegészségügyi Központ pulmonológia-allergológia-immunológia osztály vezetője az alábbi tanácsokat adják a téli allergiás és asztmás rohamok minimalizálása érdekében:

• A penész és a poratka a nedvességet kedveli, ezért a beltéri levegő páratartalmát tartsa 35 % alatt.

• Kapcsolja be a szagelszívót, a fürdőszobai elszívót zuhanyozás és főzés során, mely eltávolítja a levegő nedvességtartalmát és a szagokat is.

• Takarítson alaposan, hogy megszabaduljon a poratkáktól, melyek háztartási porral táplálkoznak: hajjal, bőrdarabkákkal, földdarabkákkal, textilrostokkal és virágporral.

• Porszívózzon gyakran, ne tartson sok régi könyvet, kitömött állatot.

• Az atkák a szőnyegekben szaporodnak, ezért a hálószobában legyen inkább fa- vagy kőpadló. A matracokat, ágyneműt fedje be antiallergén borítással. A forró víz megöli az atkákat, ezért az ágyneműt főzze ki.

• Az első fagy megöli a kinti penész nagy részét. Ennek ellenére ne engedje, hogy a gyerekek penészedésre hajlamos helyen játsszanak, pl. sötét, nedves, fás részeken, az avarban.

• A párásítót használja megfelelően. Tartsa tisztán, a vizet cserélje gyakran, hogy ne szaporodjon el benne a penész és a különféle kórokozók. Fújja be a párologtatókat penészedés elleni szerrel.

• Ha allergiás a macska és kutya szőrére, ne tartson otthon ilyen állatokat, vagy ne nagyon érintkezzen velük. A hálószobába semmiképp se engedje be őket.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/teli-asztma-allergia