Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Agyat hűt az orrspray

Ha hirtelen szívhalál esetén az orrüregen keresztül hirtelen lehűtik a koponyát, az agyszövet tovább bírja az oxigénhiányt, így az ilyenkor végzett újraélesztés eredményei jelentősen javíthatók.

Hirtelen szívhalál esetén a betegnek akkor van a legtöbb esélye a túlélésre, ha az újraélesztést azonnal megkezdik. Az eredmény azonban erősen függ attól, hogy az áldozat agya mikor kap a működéséhez elégséges vért. Már korábban bizonyították, hogy ilyenkor jobban tűrik a drámai körülményeket az újraélesztettek, ha 24 órára testüket, agyukat kissé lehűtik. Sok városban már csak olyan kórházba szállítják az újraélesztetteket, ahol az utókezelés részeként azonnal elkezdik a test hűtését is.

Az Amerikai Szív Társaság kongresszusán ismertették svéd kutatók az Európai Unió öt országában végzett vizsgálatuk igen kedvező adatait. Belgium, Csehország, Németország, Olaszország és Svédország területén 182 esetben alkalmazták a BeneChill nevű amerikai találmányt különféle korú embereken, akik között volt fiatal sportoló és igen idős nyugdíjas is, de valamennyien gyógyintézeten kívül, sportpályán, utcán, bevásárlóközpontban lettek rosszul és szenvedtek hirtelen szívhalált.

A találmány lényege, hogy egy kis cső segítségével gyorsan párolgó, ezáltal környezetét erősen lehűtő folyadékot juttat az orrba. Az orrüreg hőmérsékletének csökkenése hamar lejjebb viszi az agyszövet hőmérsékletét is. A betegek, akiknél már az újraélesztés színhelyén elkezdhették a gép segítségével a koponya hűtését, órákkal korábban elérték az ilyenkor optimális 33-34 fokos agyhőmérsékletet, mint azok, akiknél ezt csak a kórházi őrzőszobában lehetett elkezdeni.

Ha az eszközt az eszméletvesztés után 10 percen belül alkalmazták, kétszer annyi embert tudtak megmenteni, mint a hagyományos módszerrel. A Maaret Castren vezette kutatócsoport hangsúlyozta, hogy ezt a szellemes, de egyszerű technikát bárki használhatja, nem csak a speciálisan képzett mentőszemélyzet.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hirtelen-szivhalal-agy-lehutese