Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Nem szülheti meg halott férje gyerekét

Nem termékenyíthetik meg halott férje spermájával azt a francia nőt, aki házastársa halála után három évvel akar teherbe esni férje lefagyasztott spermájától, ehhez ugyanis szükség lenne a spermadonor hozzájárulására.

A 39 éves nő keresetét csütörtökön a hatályban lévő jogszabályi rendelkezésekre hivatkozva utasította el a rennes-i bíróság. A francia törvények szerint tilos elvégezni a mesterséges megtermékenyítést a spermadonor halála után. Fabienne Justelt nagyon elkeserítette a döntés és fellebbezni akar.

Justel szeretné elérni, hogy felhasználhassa három éve rákbetegségben elhunyt férje lefagyasztott spermáit. „A gyerek volt közös életünk legfőbb célja” – mondta az özvegy, aki szerint a gyerek nem nőne fel apa nélkül, mert a férje igenis akarta őt, és anyaként mindig mesélne róla.

A férj az orvosi kezelés hatásaitól félve fagyasztatta le spermáit, a pár meg akarta várni, míg a férj állapota jobbra fordul, hogy aztán megpróbálkozzanak a mesterséges megtermékenyítéssel.

A nőnek korábbi kapcsolatából már van három gyermeke, ennek ellenére szeretné elérni, hogy a spermabank kiadja elhunyt férje spermáját. Erre azonban csak a donor hozzájárulásával kerülhetne sor.

Más országokban engedélyezett a posztumusz megtermékenyítés, az Egyesült Államokban becslések szerint több ezer esetben használták fel nők elhunyt partnerük spermáját. Köztük sok katonai özvegy van, akiknek férje az iraki háborúban esett el. A francia parlament jövőre tervezi napirendjére venni a bioetikát szabályozó törvény reformját, ennek keretében vélhetően a halál utáni megtermékenyítés kérdését is tárgyalnák.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/halott-spermadonor