Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Minden ötödik gyermekhalált hasmenés okoz

Minden ötödik gyermekhalálért a hasmenés okolható, amely több gyermeket öl meg világszerte, mint az AIDS, a malária és a kanyaró együttvéve – írta a The Lancet című brit orvosi folyóirat.

A szaklap szerint a fejlődő országokban hasmenést szenvedő gyerekeknek csak a 39 százaléka kapja meg az ENSZ Gyermekalapja, a UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt kezelést. Az elérhető adatok azt mutatják, hogy a helyzet 2000 óta nem javult. A megelőzés érdekében – a kanyaró elleni oltás, a hozzáférhető ivóvíz és a szoptatás terén – ugyanakkor történtek előrelépések.

Az UNICEF és a WHO a közelmúltban kezdeményezte, hogy a nemzeti immunizációs programokba vegyék be a rotavírus elleni oltást is. Ez a súlyos kiszáradást és hányásos-hasmenéses betegséget okozó vírus tehető felelőssé világszerte az öt év alatti gyermekek hasmenés miatti kórházi kezelésének 40 százalékáért.

(A rotavírus elleni védőoltás Magyarországon az ajánlott, de nem kötelező oltások közé tartozik, melyet orvosi rendelvényre lehet kapni. A szájon át adható vakcinát hat hetes és hat hónapos kör között kell beadni két vagy három adagban – a szerk.)

A két szervezet közösen kezelési és megelőzési stratégiát is felállított, felhívva a figyelmet a gyerekek folyamatos táplálásának szükségességére.

A megelőzés szempontjából fontosnak nevezték a védőoltásokhoz való hozzájutást, a szoptatást, a szappannal történő kézmosást, a vízminőség és javítását – beleértve a víz megfelelő tárolását és otthoni kezelését –, továbbá a csatornázást.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hasmenes-gyermekhalal