Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Csontritkulás fenyegeti a lisztérzékeny gyerekeket

A lisztérzékenység (cöliákia) diagnózisát leggyakrabban 9-24 hónapos kor között állítják fel. A betegeknél gyakran fordul elő csontritkulás és csonttörés, de gyermekkorban ezek szerencsére megelőzhetők lehetnek.

A lisztérzékenység örökletes bélbetegség, jellemzően a búzában, rozsban és árpában megtalálható fehérje, a glutén élethosszig tartó intoleranciáját jelenti. Gyakori szövődményei közé tartoznak a metabolikus csontbetegségek: a csontsűrűség csökkenésének hatására a gyermekekben nem alakul ki az optimális csonttömeg, felnőttekben pedig csontvesztés történik, így megnő a csontritkulás kockázata. A lisztérzékenyeknél emellett más tényezők is törésekhez vezethetnek.

A bizonyítékok szerint gluténmentes diéta betartásával gyorsan nő a csontsűrűség és gyermekkorban teljes javulás érhető el, azonban felnőttkorban már nem áll teljesen helyre a normál csontsűrűség – áll a Nutrition Reviews című folyóirat egy új cikkében.

Gyermekeknél a pubertás előtt felállított diagnózis és megkezdett kezelés segítségével megelőzhető a felnőttkori csontritkulás, a gyermekeknél és serdülőknél a kalciumot és D-vitamint tartalmazó táplálékkiegészítők is növelik a csontsűrűséget. „Lisztérzékenységben jelenleg a szigorú gluténmentes étrend az egyetlen tudományosan bizonyított kezelési mód; a korán megkezdett kezelés létfontosságú a szövődmények megelőzésében” – írták a szerzők.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/liszterzekenyseg-csontritkulas