Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Fogyaszt, védi szívet, erősíti a csontokat

A zöld teát évezredek óta nem csupán kellemes italként, hanem gyógyítási célból is fogyasztják: kiválóan fogyaszt, méregtelenít, védi a szívet, hatásos a szabad gyökök ellen.

A legújabb kutatási eredmények szerint a zöld tea még a csontok erősítésére is alkalmas.A csontrendszer pillanatnyi állapotát a csontokat alkotó sejtek fejlődésének és lebomlásának egyensúlya dönti el. Az életkor előrehaladásának szinte elkerülhetetlen következménye a csontok mésztartalmának csökkenése, ami miatt az idősek körében gyakoribb a csonttörés.

A Kínai Orvostudomány Intézetének munkatársai Ping Csung Leung vezetésével szövettenyészetben vizsgálták a csontot építő sejtek viselkedését a zöld tea [0] háromféle hatóanyagával történő kezelés során. A teában a katechin kémiai csoport többféle változata megtalálható. Ezek közül az epigallokatechin, nemzetközi rövidítéssel EGC, gyógyhatása tűnt a legígéretesebbnek. Az anyag néhány nap alatt 79 százalékkal növelte az új csontszövet keletkezését.

A kutatók azt is megfigyelték, hogy az így kifejlődő csontszövetben az EGC hatására a mész beépülése is fokozódik, ami erősebb vázszerkezetet jelent. A kedvező eredményt még tovább növelte, hogy a csontot lebontó sejtek működése viszont lassult, ezért az egyensúly a csontok lebontása helyett a jobb minőségű, új csont épülése irányába mozdult el.

Az utóbbi évek vizsgálatai egyértelműen igazolták, hogy az öregedés a csontok erősségének, biztonságának fokozatos romlásával, az oszteoporózis előrehaladásával jár. A kínai kutatók szerint ezt a kedvezőtlen folyamatot a zöld tea rendszeres fogyasztásával talán mérsékelni lehet.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/zold-tea-csontok