Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szívpumpa: a szívre váró betegek megmentője

Világszerte sok ezer, különféle szívbajban szenvedő páciens vár új szívet adó donorra, pontosabban egy jó állapotú és megfelelő méretű, egészséges szívet adó embertársa halálára. A donor azonban túl kevés, a szívátültetést helyettesíteni képes műtéti megoldások pedig drágák. A reményt a szívpumpák jelenthetik.

A donorhiányt jól jelzik azok a legutóbbi adatok, amelyek szerint Németországban 873-an szerepelnek az új szívre várók listáján, miközben csak 232 donort tartanak nyilván.

A várakozási idő alatt segítség lehet a veszélyes érszakaszokat megkerülő bypass műtét vagy a rossz ereket pótló mesterséges ér, sztent beépítése, esetleg egy műszív. Ám mindezek csak operációval alkalmazhatók, drágák, és végső soron nem mindig oldják meg a problémát. Enyhíthetik viszont a gondokat azok az eszközök – szívpumpák –, amelyek egyelőre kísérleti stádiumban vannak.

A hannoveri Medizinische Hochschule kutatója, Martin Strübe és társai egy a páciens szíve alá implantálható, mindössze 145 grammos kis szívpumpát fejlesztettek ki, amely folyamatosan nyomja a donorra várakozó vérét a bal szívkamrába. A kis pumpa valójában egy, az archimedesi (végtelen) csavarra emlékeztető szivattyúcska. Az ezzel „vérellátott” betegnek nincs szívverése, mert a kis készülék folyamatosan dolgozik.

Hátránya, hogy csak külső áramforrásról üzemeltethető. A kutatók remélik, hogy újfajta, nagyobb teljesítményű, ám kisebb és beépíthető elemmel is fel tudják hamarosan szerelni.

Az angliai Hartfieldben dolgozó Emma Birke hasonló, ám a centrifugál szivattyúk elvén működő, kisméretű vértovábbító szívpumpáról adott hírt. Ez kissé nehezebb, mint a másik készülék, és ugyancsak folyamatosan működik.

A Max Planck Intézet Bad Nauheim-i részlegét vezető Wolfgang Schaper professzor javaslatára a kevésbé súlyos szívelégtelenséggel élő páciensek keringési rendszerének tornáztatására az általa Herzhose-nak (Szívnadrágnak) elnevezett szerkezetet alkalmazzák. Ez négy, a lábszárra és a combokra szorítható rugalmas hengerből áll, amelyeket hetenként öt alkalommal egy-egy óra hosszat kis légsűrítővel a szívverés ütemében felfújnak. A „nadrág” azután a lábakból a keringési rendszeren át szabályosan nyomja a vérfolyamot a lustuló-fáradó szívbe.

A szerkezetet a berlini Charité kórházban 17 páciensen próbálták ki: közülük hatnál akkora javulást eredményezett, hogy le is vették őket a sztentre várók listájáról.

Új-zélandi kutatók nemrégiben vezeték nélküli, mágneses energiával működő szívpumpát fejlesztettek ki, amely a remények szerint a szívátültetést is kiválthatja.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szivpumpa