Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A zaj, amitől mélyebben alszunk

Alvás közben a monoton, viszonylag halk hanghatások nem zavarják meg álmunkat, sőt, zajos környezetben akár jól is jöhetnek!

Amerikai kutatók felfedezték, hogy az olyan zajos helyeken ügyeletben lévő dolgozók, mint például a hajók gépháza, vagy az erőművek géptere, sokkal jobban tudnak aludni, mint azok, akik ugyan kisebb erejű, de nem folyamatos hanghatásnak vannak kitéve.

Dr. Eric Powell, a St. Louisi Clayton Alvásközpont kutatási vezetője és munkatársai alváslaboratóriumban vizsgáltak 150 személyt, akiket különféle hatásoknak tettek ki: hirtelen fény, hirtelen hang, fokozatosan erősödő hang, folyamatosan erős, de monoton hang, illetve folyamatosan erős fény. Az eredmények azt mutatták, hogy az erős, de folyamatos hang hatására esetenként még a teljes csendnél is hamarabb alakult ki a mély alvás, ami még a monoton mellé adott hirtelen hanghatások hatására sem múlt el. A hirtelen hang és a fényhatások egyértelműen megakadályozták a mély alvás kialakulását, mint ahogyan a folyamatos fény is.

„A mély alvás kialakulásáig, illetve a mély alvást jellemző REM-szakaszok (Rapid Eye Movement, azaz gyors szemmozgás – a szerk.) közötti időben az ember könnyen felriad egy-egy hirtelen jövő inger hatására” – nyilatkozta Powell a Sleep című szaklapnak.

„A monoton zaj mintegy elnyomja a hirtelen hanghatásokat, ezáltal lehetővé téve az alvást olyan környezetben is, ahol a két hatás kombinációja áll fenn. További kutatások szükségesek annak kiderítésére, hogy ez a hatás milyen agyi folyamatokat vált ki az agyban, de annyi bizonyos, hogy a monoton hang feljebb tolja az ingerküszöböt, amelyet így nem érnek el a hirtelen jövő csörömpölések” – mondta Dr. Powell, aki korábban már tanulmányozta a stressz és az alvás kapcsolatát.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alvas-zaj