Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hőkezelés teszi hatékonyabbá a kemoterápiát

Nagyobb eséllyel maradnak életben és hosszabb ideig rákmentesek azok, akik a kemoterápia mellett hőkezelést is kapnak – közölték német kutatók.

Rolf Issels, a Müncheni Egyetem onkológusa kutatócsoportjával azt vizsgálta, hogy lágy szövetekben, például az izom- és zsírszövetben, valamint az ízületek körül lévő tumorokra miként hat a hőkezelés. Megállapították, hogy a hőkezelés mellett a betegek kétszer nagyobb arányban reagáltak jól a kemoterápiára. Az eljárás nem növelte a kemoterápia káros hatásait.

A rák hőkezelése során a helyi hipertermia technikáját alkalmazzák: fókuszált elektromágneses energiával felmelegítik a daganatot és közvetlen környékét 40-43 Celsius fok közé. A hő elpusztítja a rákos sejtek egy részét, ráadásul érzékennyé teszi a kemoterápiás szerekre, így azok hatékonyabbak.

További előnye, hogy gyorsítja a véráramlást, ami szintén hozzájárul a kemoterápia eredményességéhez.

A kemoterápiás szerek mennyisége is csökkenthető lenne hőkezelés mellett, bár ennek alátámasztására további kutatások szükségesek.

 Issels – aki a Berlinben megtartott európai rákkongresszuson számolt be tanulmányukról – elmondta, hogy csaknem három évvel a kezelés megkezdése után 42 százalékkal kisebb valószínűséggel estek vissza vagy haltak meg a hőkezelésben is részesült páciensek, mint azok, akik csak kemoterápiás kezelést kaptak. A mindkét terápiában részesült páciensek rákmentes időszaka átlagosan 30 hónap volt, míg a csak kemoterápiás csoporté 18 hónap.

Az onkológus szerint a hőterápiához szükséges készülék és szakértelem jelenleg csupán maroknyi klinikán és kórházban áll rendelkezésre Németországban, Hollandiában, Svájcban, Norvégiában és az Egyesült Államokban.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/hokezeles-kemoterapia