Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Az alkohol segíthet túlélni az agysérüléseket

Amerikai sürgősségi orvosok megfigyelése szerint agyi trauma után kisebb valószínűséggel hal meg az, akinek vérében alkohol van. Ennek oka az lehet, hogy az alkohol csökkenti a szervezet sérülésre adott gyulladásos reakcióját.

Állatkísérletek azt mutatják, hogy a fejsérülés után bevitt alkohol mennyisége alapvető fontosságú: túl kevésnek nincs hatása, túl soknál viszont nagyobb a kár, mint a haszon.

A most közzétett kutatásban Ali Salim, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Orvosi Központ munkatársa és csoportja az eddigi legnagyobb ilyen jellegű vizsgálatban 38 ezer közepes és súlyos fejtraumás ember adatait elemezte abból a szempontból, hogy milyen összefüggés van a vér sérüléskori alkoholszintje és a sérülés kimenetele között.

Megállapították, hogy jellemzően kisebb eséllyel haltak meg sérülésüket követően azok, akiknek alkohol volt a vérükben, mint azok, akiknek nem volt. Az alkoholos befolyás alatt állók ugyanakkor fiatalabbak is voltak, sérüléseik pedig átlagosan valamivel enyhébbek. A kórházi tartózkodás ideje alatt azonban több szövődményt tapasztaltak az alkoholos csoportban, mint a másiknál.

Mindez felveti a lehetőséget, hogy „az etanol agysérült pácienseknél való alkalmazása javíthatja a kimenetelt – közölték a kutatók. Hangsúlyozták azonban, hogy az alkohol komplikációkat is okozhat, ráadásul maga is számos baleset okozója. A szakértők óvnak attól, hogy megállapításukat a több ivás alátámasztására használja fel bárki.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/alkohol-agyserules