Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Attól függ, hogyan alszik a baba, hogy mit gondol a mama

Ha egy kismama úgy gondolja, hogy minden alkalommal fel kell kelnie, ha felsír a gyermeke, akkor a csecsemő rosszabbul fog aludni – derül ki egy friss kutatási anyagból.

Izraeli kutatók 85 terhes asszony viselkedését követték nyomon a szülést megelőző időszakban, és az azt követő 12 hónapban. Úgy találták, hogy lényegesen többször sírnak fel éjjel azok a csecsemők, akiknek édesanyja úgy gondolja, hogy ilyenkor mindenképpen vissza kell altatni a gyermeket ringatással, vagy más kényeztetéssel. Azok viszont, akik meg tudják győzni magukat, hogy a kisgyermekeknek szükségük van arra, hogy megtanuljanak az anyjuk nélkül elaludni, azt érik el hosszabb távon, hogy a csecsemő kevesebbszer ébred fel, és ezáltal jobban alszik.

A Journal Child Development című szaklapban megjelent cikk szerint azok az anyák, akik már a szülés előtt azt gondolják, hogy a csecsemőknek ilyen esetben szükségük van az anyai (vagy apai) törődésre, sokkal hajlamosabbak arra, hogy éjjel a gyermeket elringassák, megöleljék, megetessék, vagy éppen a szülői ágyban próbálják maguk mellett elaltatni.

Ez első hallásra rendkívül pozitív dolognak hangzik, de sajnos a szülők ezzel a viselkedéssel pont azt érik el, hogy gyermekük éjjel többször riad fel, és nehezebben alszik vissza. Liat Tikotzky és Avi Sadeh, a kísérletben résztvevő kutatók szerint ugyanis a fokozott szülői aktivitás több éjjeli felébredést jelentett a gyermekek részéről.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/csecsemo-alvas