Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Szívrohamtól véd a brokkoli

Ismert, hogy a brokkoli védi a szívet, ám ennek pontos mechanizmusát eddig nem ismerték. Brit kutatók most úgy vélik, hogy megtalálták a magyarázatot: a zöldségben található egyik vegyület mozgósítja a szervezet természetes védekezőrendszerét, így óvva az artériákat a szívroham kialakulásához vezető lerakódásoktól.

„Régóta tudjuk, hogy a zöldségfogyasztás jót tesz, ám meglepő módon a védőhatás molekuláris mechanizmusa ismeretlen maradt” – mondta el Paul Evans, a londoni Imperial College-ban működő Nemzeti Szív- és Tüdőintézet munkatársa.

A kutató és munkatársai egereknek szulforafánt, egy brokkoliban és más káposztafélékben megtalálható vegyületet adtak. Megállapították, hogy a hatóanyag képes bekapcsolni egy védőfehérjét, amely az artériák lerakódásnak legjobban kitett szakaszain egyébként inaktív.

A kutatók szerint a szívrohamhoz vezető zsíros plakkok nem mindenütt egyformán rakódnak le az erekben: nagyobb a lerakódás kockázata a kanyarokban és elágazásokban, ahol lelassul a vér áramlása. Evans magyarázata szerint éppen ezeken az veszélyeztetettebb helyeken inaktív az Nrf2 jelű védőfehérje, bekapcsolásával azonban a szulforafán megvédheti ezeket a részeket.

A kutatásban nem brokkolit, hanem tisztított szulforafánt használtak, hamarosan azonban sor kerülhet a brokkolival végzett vizsgálatokra is, hogy összehasonlítsák a zöldség és a szer hatékonyságát.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/brokkoli-szivroham-arteriak