Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Ma is korszerű a 60 éves rákgyógyszer

A világ egyik legelső kemoterápiás szere kutatók szerint hatásos lehet az olyan kolorektális daganatos (vastag- és végbélrákos) esetekben, amelyeket egy ritka génhibával állnak összefüggésben.

A londoni Rákkutató Intézet kutatói felfedezték, hogy az 1940-es években feltalált kemoterápiás szer, a metotrexát, felléphet a HNPCC elnevezésű génhiba ellen. A génhiba számos kolorektális daganatos (vastag- és végbélrákos) esetben szerepet játszik, és más rákbetegségek megnövekedett kockázatát is kialakítja.

A kolorektális rákkal diagnosztizált betegek öt százaléka rendelkezik ezzel a génhibával, és közülük majdnem minden másodikban kimutatható egy további defektus, az úgynevezett MSH2. A tanulmányból kiderült, hogy a metotrexát kivételesen jól működik az utóbbi génhibával rendelkező sejtek elpusztításában.

A tanulmány nyomán klinikai kísérletet kezdtek előrehaladott kolorektális rákban szenvedő betegeken. Bár a metotrexátot ritkán használják a HNPCC génhiba kezelésére, a gyógyszer mégis kiváló kezelésnek bizonyulhat – számolt be a Daily Express napilap Alan Ashworth-t, a tanulmány vezetőjét idézve.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/metotrexat-genhiba-kolorektalis-rak