Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Depressziós lehet, ha túl sok a szexpartnere!

A depressziós fiatalok hajlamosabbak arra, hogy egy időszakon belül több szexuális partnerük is legyen – állítja egy tanulmány. A depresszió egyes csoportokban a nemi betegségek magasabb kockázatával is együtt jár.

Bőrszíntől és nemtől függetlenül egyaránt összefügg a depreszió és a több szexuális partner lehetősége – állapította meg kutatótársaival Dr. Maria R. Khan, a Chapel Hill-i Észak-Karolina Egyetem munkatársa. Az eredmények a Nemzeti Fiatalkori Longitudinális Egészségügyi Felmérés adatai alapján születtek, mely 1995-ben kezdődött, akkor 7-12. évfolyamos középiskolások bevonásával.

A kutatók megállapítása szerint a felnőttkori átmeneti és krónikus depressziós tünetek miatt szenvedők aránya az afroamerikai nők körében csaknem 20%, az afroamerikai férfiaknál 11,9%, a fehér nőknél 13 %, míg a fehér férfiaknál 8,1%.

A több partner nem feltétlenül jár együtt felelőtlenséggel: a kutatók szerint a depresszió arra nincs hatással, hogy az együttlétek során védekeznek-e az érintettek. Az afroamerikai férfiak körében viszont kimutatták, hogy az átmeneti és a krónikus depresszió növeli a szexuális betegségek esélyét – de ez az adatok szerint nincs összefüggésben a partnerek magas számával.

A kutatók szerint lehetséges, hogy az afroamerikai férfiak hajlamosabbak a felelőtlen szexuális viselkedésre, vagy esetleg az ismeretségi körük rejt magában magasabb kockázati tényezőket. Ismeretes, hogy a depressziós fiatalok sokkal hajlamosabbak a felelőtlen szexuális viselkedésre, így pedig a nemi betegségekre is – jegyezte meg Khan munkatársaival az Archives of Paediatrics and Adolescent Medicine-ben.

„Ez a tanulmány további bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy a nemi betegségek szempontjából veszélyeztetett fiatalok egy részénél fennáll a depresszió kockázata. Rávilágít arra, hogy milyen fontos fejleszteni a mentális egészség és a nemi betegségek integrált kezelését, diagnosztizálását és megelőzését. Az afroamerikai fiatalokra kiemelt figyelmet kell fordítani, mikor a források elosztását megtervezik.”A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/depresszio-szexpartner