Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Megindított szülés javasolt a magas vérnyomású kismamákál

Terhességi magas vérnyomás (preeklampszia) esetén ajánlatos megindítani a szülést a 37. terhességi hét után – állítják holland kutatók a Lancet orvosi szaklapban megjelent tanulmányukban.

A preeklampsziának nevezett terhességi szövődményben a várandós nőknél a babavárás második vagy harmadik trimeszterében magas vérnyomás alakul ki, ezzel egyidejűleg fehérje jelenik meg vizeletükben.

Corine M. Koopmans, a hollandiai Groningen egyetemi orvosi központjának munkatársa kollégáival 756 nőnél indította el a szülést intravénás hormonadagolással vagy a magzatburok megrepesztésével. Eredetileg 1153 nő volt a csoportban, ám 397 visszautasította, hogy részt vegyen a próbában, de engedélyezte orvosi adatainak felhasználását a tanulmányban.

A kutatók szerint a 37. terhességi hét utáni szülésindítás csökkentette a súlyosan magas vérnyomás kialakulásának kockázatát és kevesebb császármetszésre volt szükség. Egyik csoportban sem halt meg sem anya, sem újszülött.

A Lancet szerkesztőségi hozzászólásában Donna D. Johnson, a Dél-Karolinai Orvosi Egyetem munkatársa kiemeli, hogy a szülésindítást a klinikai gyakorlat szerves részének kellene tekinteni magas vérnyomásos kismamák esetében.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhessegi-magas-vernyomas-preeklampszia-szules