Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Koleszterincsökkentő a mozgás – de nem mindenkinél

Számos tanulmány kimutatta már, hogy a testmozgás segíti normalizálni a vér koleszterinszintjét, ezáltal csökkenti a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. Mindez a nőkre, közülük is az afrikai származásúakra érvényes leginkább – állítja egy nemrég lezárult nagyszabású felmérés.

A trigliceridszint csökkenését és a „jó” koleszterin, a HDL emelkedését figyelték meg a North Carolina- i és a Baylor egyetem kutatói kutatások azon résztvevőinél, akik rendszeresen és egyre többet sportoltak, minden héten plusz egy óra könnyű, vagy 30 perc közepes intenzitású mozgást adva edzéstervükhöz.

A „rossz” koleszterin, azaz az LDL csökkenését csak a nőknél tudták kimutatni, közülük is leginkább a változókor után levő fekete nőknél, mint ahogy az összkoleszterinszint is egyedül ennél a csoportnál csökkent.

A résztvevők egészségesek voltak, az eredményeket így nem lehet általánosítani cukorbetegekre vagy koleszterincsökkentő gyógyszert szedőkre. A kutatók hormonális tényezőknek tulajdonítják az eredményeket, főleg a változókor előtt és után levőknél tapasztalt különbségek miatt. A fekete nők jobb eredményét pedig részleteiben még nem ismert genetikai különbségek magyarázhatják.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/koleszterinszint-mozgas