Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Napi fél óra a rák ellen

Napi harminc perc futás, úszás, kerékpározás vagy futballozás nem csak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segít, hanem felére csökkenti a rák kialakulásának kockázatát is egy – áll egy tanulmányban.

A kutatók ezt annak tulajdonítják, hogy amikor valaki közepes vagy nagy intenzitással sportol, megkétszereződik az oxigénfogyasztása, ami támogatja a szervezetet a különböző betegségekkel – köztük a rákkal – szembeni küzdelemben.

A finn Kuopio és Oulu Egyetem kutatócsoportja több mint 2500, 42 és 61 év közötti, különböző testmozgást végző, a kísérlet kezdetekor rákbetegségben még nem szenvedő embert tanulmányoztak 15 éven keresztül.

A résztvevők közül a kutatás ideje alatt 181-en haltak meg valamilyen rákbetegségben, a leggyakoribb a tüdő-, a prosztata-, a gyomor-, a bél- és a nyirokrák, továbbá az agydaganat volt.

A megfigyeltek fizikai aktivitásának tanulmányozása során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy akik naponta legalább harminc percig végeztek valamilyen testmozgást, azoknál – a felhasznált oxigénnek köszönhetően – a felére csökkent a rák kialakulásának kockázata, leginkább a tüdő-, a gyomor- és a bélráké, még akkor is, ha más tényezők (kor, alkoholfogyasztás, dohányzás, testsúly) is közrejátszottak.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/rak-testmozgas