Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Jól hidratál a sör a sportolás után

Hatékonyan pótolja a sportoláskor elveszített folyadékmennyiséget a testedzés után elfogyasztott sör, a benne található antioxidánsok csökkentik pedig a testedzés következtében fellépő izomlázat és fáradtságot – állapította meg egy spanyol tanulmány.

A sörben lévő növényi eredetű antioxidánsok a szabad gyökök ellen hatnak. Vitaminok, ásványi anyagok és szénhidrátok is találhatók benne, ami mérsékelt fogyasztás esetén a felnőttek szervezetében segít a sportolóknak a testedzés utáni hormonális- és immunanyagcsere helyreállításában – írják a tanulmány szerzői, a barcelonai és a granadai egyetem kutatói.

A spanyolországi kísérletben 16 személy vett részt, akiket két alkalommal vetettek alá hatvanperces, fárasztó edzésnek, izzasztó időjárási viszonyok mellett. A résztvevők két-három kilogrammot veszítettek a testsúlyukból, mindenekelőtt vizet; egyik edzésen a folyadék pótlására csak vizet kaptak, a másikon a kapott folyadék kétharmada sör volt, a többi víz – mondta el Manuel Castillo-Garzón orvosifiziológia-professzor.

A vízzel összehasonlítva a sör folyadék-visszapótló szerepével kapcsolatban semmi olyan szempont nem merült fel, ami fogyasztását ellenjavallná – jelentette ki Manuel Castillo-Garzón, a granadai egyetem sportorvosprofesszora.

Juan Antonio Corbalán volt profi kosárlabda-játékos, egyébként pedig sportfiziológiai orvosspecialista szerint is alkoholtartalma ellenére a sör – ha ésszel fogyasztják – bármely sportág sportolója számára kitűnő ital.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/sor-testedzes-sportolas