Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Baleset miatt hal meg a legtöbb gyerek

A baleset a vezető halálok a gyermekek körében; a világon minden évben 800 ezer gyermek veszti életét valamilyen baleset következtében – közölte Dinesh Sethi, a WHO balesetmegelőzési szakértője kedden budapesti sajtótájékoztatóján.

Évente 5 millió kórházi és 70 millió sürgősségi felvétel történik balesetek következtében, amely óriási költség a társadalom számára – mondta Dinesh Sethi a gyógyításnál olcsóbb megelőzés fontosságát hangsúlyozva. A vezető halálokok között szerepel a közúti baleset, a fulladás, a lezuhanás és az égés.

Az európai régióban évente mintegy 42 ezer húsz év alatti hal meg véletlen balesetek következtében. A térségben hat gyermekhalálból öt alacsony és közepes jövedelemmel jellemezhető országban történik – mutatott rá Sethi. A legtöbb és a legkevesebb halálos balesettel jellemezhető ország között nyolcszoros különbség mutatkozik.

A társadalom legszegényebb rétegeiben élő gyermekeknek kilencszer nagyobb a kockázata arra, hogy baleset következtében halnak meg, mint azoknak, akik jó körülmények között nőhetnek fel – mondta Dinesh Sethi hozzátéve, hogy ez a nem biztonságos környezet következménye, ugyanis a szegényebb családok nem engedhetik meg maguknak a biztonsági berendezések beszerzését.

Magyarországon is rossz a helyzet

Sethi elmondta: Magyarországon évente baleset következtében 193 gyermek hal meg. Ez a negyedik vezető halálok a gyermekeknél. A becslések szerint e gyermekéletek felét meg lehetne menteni. A balesetek számának csökkentése érdekében szükséges a környezetünket és a termékeket biztonságosabbá tenni, valamint a gyermekegészségügyi stratégiának része kell legyenek a gyermekbaleset-védelmi programok.

A szakértő a WHO és a magyar egészségügyi tárca 2008 októberében a témában kötött kétoldalú megállapodásának végrehajtásáról tárgyalt kedden Budapesten. Medgyaszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára arról beszélt, a megalkotandó stratégiában nemcsak a gyermekbalesetek megelőzésére fókuszálnának, hanem általában a balesetmegelőzésre. Mint rámutatott, évente 7.500 ember hal meg baleset következtében. Ezeknek egy része megelőzhető lenne megfelelő biztonsági intézkedésekkel – fűzte hozzá.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/gyermek-baleset