Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Árthat a magzatnak a munkahelyi stressz

Azok a nők, akik terhességük korai szakaszában munkahelyi stressznek teszik ki magukat, nagyobb valószínűséggel szülnek kis súlyú gyermeket – mutatta ki egy új tanulmány.  

A 32 óránál hosszabb munkahét és a sok feszültség az első trimeszterben hatással lehet a magzat súlyfejlődésére, állítja holland kutatók tanulmánya. A munkahelyi stressz és a hosszú munkaidő kombinációját összefüggésbe hozható az alacsony születési súly kockázatával.

A holland tanulmány több mint nyolcezer várandós asszony adatait elemezte, akik kérdőívet töltöttek ki a munkahelyükkel és munkakörülményeikkel kapcsolatban. „Habár a terhes nők munkaidejét és terheit általában csökkentik a terhesség vége felé, az eredményeink arra utalnak, hogy sokkal hasznosabb lenne már a kezdetektől így járnának el a stresszel járó, teljes munkaidejű elfoglaltság esetén” – mondták a kutatók.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a stressznek kitett nők már a 17. héttől átadják magzatuknak az idegességet és a feszültséget. Már a négy hónapos magzat esetében – amikor a terhesség kezd nyilvánvalóvá válni – megfigyelhető, hogy a kicsi stressz-szintje az anyáéval együtt mozog.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg-munkahelyi-stressz