Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

A vörösbor még egészségesebb, mint hittük

A vörösbornak már eddig is több, kedvező egészségügyi hatást tulajdonítottunk, de egy összefoglaló tanulmány szerint az élvezeti hatása miatt ugyancsak szívesen fogyasztott szeszital a szív- és érbetegségek, a rosszindulatú daganatok vagy a cukorbetegség megelőzésére egyaránt alkalmas.

A piros szőlő és a vörösbor egészségvédő tulajdonságainak titkát hosszú ideje kutatják. A gyümölcsben és a belőle készült szeszes italban bonyolult, biológiailag aktív anyagok vannak – sokféle flavonol, színes anthocianinok és a sokat vizsgált polifenol, a rezveratrol.

Jelentős gyógyhatást a szakemberek főleg az utóbbinak tulajdonítanak. Már évekkel ezelőtt állatkísérletek bizonyították, hogy a rezveratrol bizonyos állatfajok várható életkilátásait jelentősen javítja. A gond az, hogy egy átlagos testsúlyú embernek hasonló hatáshoz annyit kellett volna rezveratrolból felhalmoznia, ami csak több ezer palack vörösbor, mindennapos elfogyasztásával lett volna lehetséges.

Az ausztrál Lindsay Brown és munkacsoportjának összefoglaló tanulmányának első tétele, hogy a rezveratrol csökkenti a rosszindulatú daganatos betegségek valószínűségét. A kutatók szerint ez a molekula a rosszindulatú burjánzásnak induló szövetekben fokozza a programozott sejthalál ütemét.

A második fontos hatás, hogy a rendszeres rezveratrol-bevitel – mint például a vörösbor mértékletes fogyasztása étkezések során – mérhetően csökkenti a koszorúér-betegség kifejlődésének kockázatát. A média is sokat írt a „francia paradoxon” jelenségről, amelyet – főleg a francia szakértők – a helyi vörösbor iszogatásával magyaráznak. Ebben az esetben a paradoxon megjelölés onnan ered, hogy a franciák étkezése és egyéb kockázati tényezői alapján az országban sokkal több szív- és érbetegség okozta haláleset volna várható, mint ami ténylegesen előfordul. A kedvező különbség oka – úgy tűnik – a francia vörösbor.

Végül a rezveratrol lassítja az érelmeszesedés folyamatát, a cukorbetegség megjelenését, sőt a korosodással összefüggésbe hozható, idegrendszeri betegség veszélyét is.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/vorosbor-rezveratrol