Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Egyre erősebb az UV-sugárzás

Az ultraibolya (UV) sugárzás 6-14 százalékkal növekedett a világon az utóbbi 20 évben – mondta el Tóth Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat légkörfizikusa a sajtó képviselőinek tartott tájékoztatón kedden. Budapesten 2007-ben 16 olyan nap volt, amikor az UV-index a riasztási szint fölött volt, tavaly pedig Kecskeméten 30 nap.

Mint a meteorológus elmondta, az OMSZ 24 órával előre jelzi az országos viszonylatban nagyon erős UV-sugárzást. Ennek erősségét a ma már egész Európában egységesen használt úgynevezett UV-indexszel jelöli, amely egy korrekt fizikai mennyiség. Az értékeket kategóriákra osztották, úgy mint gyenge, mérsékelt, közepes, erős és nagyon erős. A kategóriák országonként különbözőek, más Skandináviában, mint például Görögországban.

A nagyon erős, azaz 7,0 és 7,9 közötti UV-indexnél 15-20 perc napozást javasolnak a szakértők a nem érzékeny bőrűeknek, 11 óra és 15 óra után ennek a kétszerese is megengedhető. A 8,0 fölötti értéknél 15 percnél kevesebbet szabad napon lenni. A riasztást a 7,5-ös, nagyon erős értéknél adja ki az OMSZ, a térképes UV-előrejelzés és a védekezési tanácsok mellett az UV-B sugárzás napi mértéke is megtalálható a www.met.hu, a www.napsugarzas.hu és a www.voroskereszt.hu című honlapokon május 1. és szeptember 30. között.

A térképes UV-sugárzás-előrejelzés az egész ország területére történik: a térképen a különböző erősségű UV-sugárzási értékeket különböző színekkel jelölik, ezeket a térkép mellett skálán azonosíthatják az olvasók.

Az UV-sugárzás egészségügyi ártalmaival és a megelőzés lehetőségeivel foglalkozó intézmények és magánszemélyek elhatározták, hogy egyesületben folytatják munkájukat, így megalakították a Napsugárzásvédelmi Testületet. A kutatókból, orvosokból, biológusokból, látszerészekből, meteorológusokból álló szakértői csapat fő feladatának tartja az eredmények érthető nyelven való megfogalmazását, közzétételét a nyilvánosság számára – hangsúlyozta Antal Z. László szociológus, a testület elnöke. Véleménye szerint erősíteni kell a társadalom alkalmazkodóképességét, mivel a természeti viszonyok nagyon gyorsan változnak, s ehhez az emberek, a társadalom nem képes alkalmazkodni. Új szokásokat, új normákat kell kialakítania – fogalmazott.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/uv-sugarzas