Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Eltérően károsítja a magzatokat az alkohol

A terhesség alatt alkoholt fogyasztó anyák újszülöttjei nagy eséllyel testi és mentális problémákkal születnek, ám a szerencsésebb babák elkerülik ezt. Amerikai kutatók szerint ez a szerencsés génállományuknak köszönhető.

Régóta ismert, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás károsíthatja a magzatot, ám nem minden alkoholt fogyasztó nő hoz világra károsodott újszülöttet – írják a Coloradói Egyetem munkatársai az Alcoholism: Clinical & Experimental Research online számában.

Chris Downing és munkatársai öt beltenyészett egértörzs vemhes nőstényeinek adtak alkoholt. Az utódok körében előforduló születési rendellenességek aránya eltérőnek bizonyult, ami a kutató szerint azért lehetséges, mert egyes törzsek tehát érzékenyebbek voltak a születés előtti alkohol hatására, mint mások. Mindez a gének fontos szerepét támasztja alá.

Valószínűsíthető, hogy az eredmények az emberek esetében is érvényesek, mivel a rágcsálók és az ember génállománya jelentős mértékben hasonlít egymáshoz.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/terhesseg-alkohol-genek