Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Dió, bor és grapefruit segíthet a rákbetegeknek

Az Amerikai Rákkutató Társaság éves kongresszusán három előadás is azzal foglalkozott, hogy egyes élelmiszerek – történetesen a grapefruit, a dió és a bor – fogyasztása milyen pozitív előnyökkel járhat daganatos betegségek esetén.

A Chicago Egyetem orvosai egy kisebb klinikai próba során úgy találták, hogy a rákellenes gyógyszer mellett naponta 2,3 deciliter grapefruitlevet megivó rákbetegek vérében nagyobb volt a hatóanyag koncentrációja. A kérdéses gyógyszer, a rapamicin egyik hátránya, hogy rosszul szívódik fel.

A legtöbb gyógyszer mellett nem ajánlják a grapefruitlé fogyasztását, mert egyes enzimekkel kölcsönhatásba lépve csökkenti a szerek hatékonyságát. A rapamicin esetében azonban úgy tűnik, fordított az összefüggés. Ezra Cohen, a kutatás vezetője szerint háromszorosára-ötszörösére növelte a gyümölcs leve egyes rákellenes szerek szintjét a vérben. A páciensek több mint felénél azonban mellékhatások jelentkeztek: emelkedett a vércukorszintjük, hasmenésük lett, fáradékonnyá váltak vagy jelentősen csökkent fehérvérsejtjeik száma.

A konferencia egy másik előadásán a dió mellrák esetén nyújtott előnyeiről számoltak be kutatók. A csonthéjas omega-3 zsírsavval, antioxidánsokkal és fitoszterollal látja el a szervezetet, ezáltal csökkenti a mellrák kockázatát – állítja Elaine Hardman, a Marshall Egyetem munkatársa, aki egereken tanulmányozta a dióban gazdag étrend hatását. Kutatása során a mellrákos egerek túlélése jelentősen javult, ha – emberre átszámolva napi 0,6 dl – diót iktattak étrendjükbe.

A harmadik ismertetett tanulmányban nyirokcsomó-daganatos nőket vizsgáltak. Xuesong Han, a Yale Egyetem kutatója megállapította, hogy a bort fogyasztó betegek 5 évnél hosszabb túlélése 76 százalék volt, míg azoké, akik nem fogyasztottak bort, csak 68 százalék. A kutató hangsúlyozta, hogy mértékletes borivásról van szó, hiszen a túlzott alkoholfogyasztásnak más káros hatásai vannak a szervezetre.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/dio-or-greapfruit-rak