Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Megváltozhat a fájdalom kezelése

Amerikai kutatók új gyógyszeradagoló rendszert fejlesztettek ki, mellyel a fájdalomcsillapító szereket lassabban lehet a szervezetbe juttatni. Elképzelhető, hogy az új megoldás forradalmasítja a műtét alatti és utáni fájdalom csillapítását, sőt, hatással lehet a krónikus fájdalom kezelésére is.

A Bostoni Gyermekkórház kutatói olyan, speciális zsíralapú részecskéket (liposzómákat) terveztek, melyekbe fájdalomcsillapítót, saxitoxint burkoltak. „Az ötlet alapja az volt, hogy egyetlen injekcióval napokra, hetekre, esetleg hónapokra is blokkolni lehetne az ideget” – magyarázta Daniel Kohane aneszteziológus, a tanulmány fő szerzője. A megoldás, mely egyszerűen „elaltatja” a test érintett részét, nagyon hasznos például a krónikus fájdalom csillapításában, az egész testre hatást gyakorló narkotikumok helyett, melyeknél igen nagy a hozzászokás veszélye is.

A lassan adagolható fájdalomcsillapítók kifejlesztésére tett korábbi próbálkozások nem jártak sikerrel, mivel a hagyományos szerek gyakran károsították a környező szöveteket, és maguk az adagoló eszközök is károsodást okoztak. Kohane és munkatársai szerint a liposzómákba csomagolt fájdalomcsillapító úgy képes blokkolni a fájdalomérzet továbbítását, hogy nem okoz jelentős károsodást az idegekben vagy az izmokban.

A laboratóriumi kísérletek szerint a liposzómákba burkolt saxitoxin két napon át is képes volt blokkolni az idegeket, ez az idő azonban hét napra is kitolódott, ha a szert egy olyan szteroiddal kombinálták, mely fokozza a beburkolt érzéstelenítő hatását. Az is bebizonyosodott, hogy a készítmények nem mérgezőek az izmokra és a sejtekre.

”Ha ezek a hosszú ideig ható, kevéssé mérgező helyi érzéstelenítő készítmények hatékonynak bizonyulnak emberek esetében, nagy hatással lehetnek az akut és krónikus fájdalom kezelésében” – mondta Alison Cole, a kutatásokat részben támogató NIH Általános Orvostudomány Nemzeti Intézet munkatársa.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/fajdalomcsillapito-fajdalom