Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Hormonpótlás helyett szója lehet a megoldás?

Tajvani kutatók szerint a szójababban található vegyületek megakadályozták a hüvelyfal sorvadását petefészek-eltávolításon átesett paktányokban, ami azt jelentheti, hogy a vegyületek segíthetnek enyhíteni a női változókor egyik kellemetlen velejáróját.

A kutatók megállapították, hogy a szójabab egy vegyülete, a szója-izoflavon aglikon formában (SAI), táplálék-kiegészítőként adva csökkenti a koleszterinszintet, fokozza a máj antioxidáns képességét.

A vegyület megakadályozta a petefészek-eltávolításon átesett nőstény patkányokban a hüvelyfalat bélelő nyálkahártya sorvadását. Az ilyen állatok kiváló modellként szolgálnak, hiszen a petefészek-eltávolítás miatti ösztrogénhiány hasonlít a változókorban látható ösztrogéncsökkenésnek, mondta el Robin Chiou, a tajvani Nemzeti Chiayi Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője.

A Nutrition & Metabolism című szaklapban megjelent cikk szerint elképzelhető, hogy a szójabab fogyasztása megelőzheti a koszorúérbetegségeket is. A kutatócsoport nem tartja kizártnak, hogy a jövőben a szójapótlás felválthatja a hormonpótló kezelést, mely ismerten fokozza a méh- és emlőrák kockázatát.A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/szojabab-menopauza