Nyomtatás 
Forrás: Vital.hu (https://www.vital.hu)

Védőoltás helyett joghurtos védőital?

Hamarosan valóra válhat minden gyermek álma: a félelmetes védőoltások helyett elegendő lehet meginni egy joghurtos italt, mely akár még jobb immunválaszt is előidézhet, mint az injekció.

Az Északnyugati Egyetem kutatói állatkísérleteik eredményei alapján bizakodnak. Probiotikumok alkalmazásával ugyanis kifejlesztettek egy teljesen új, szájon át alkalmazható vakcinát. A probiotikumok olyan nem kórokozó baktériumok, melyek normálisan is megtalálhatók bizonyos tejtermékekben, például a sajtban és a joghurtban.

A kutatók egérkísérletek során megállapították, hogy a joghurt vakcina immunissá tette az állatokat a lépfenével szemben. A vizsgálat során a lépfene elleni vakcinát egerekkel etették meg, melyeket aztán lépfenét okozó baktériumoknak tettek ki. Az állatok nyolcvan százaléka túlélte a találkozást. Az arány nagyjából megegyezik a védőoltásban részesült egerek túlélési arányával.

A Feinberg Orvostudományi Kar kutatói más fertőző betegségek ellen, sőt emlőrák ellen is próbálnak probiotikus vakcinát kifejleszteni. A módszer nem csak a tű okozta fájdalom kiküszöbölésében jobb a hagyományos védőoltásoknál. A vakcina egyenesen a bélbe jut, ami közvetlenül aktiválja az immunválasz első vonalát, melynek helye a vékonybél.

A Proceeding of the National Academy of Sciences-ben megjelenő cikk vezető szerzője, Mansour Mohamadzadeh gasztroenterológus docens elmondta, hogy a bélből kiinduló immunreakció az egész szervezetre kiterjed. Ha sikerül a bél immunrendszerének aktiválása, az immunválasz sokkal erőteljesebb, mint az injekció által kiváltott. A kórokozó baktériumokat ezek után a szervezet gyorsabban képes elpusztítani.



A cikket a vital.hu-n az alábbi címen találja meg:
https://www.vital.hu/vedooltas-johurt